Midden-Delfland Mooi Dichtbij 

Midden-Delfland

Schipluiden, Dorpsstraat 29

Woonhuis met winkel en achterliggend bedrijfsgedeelte (bakkerij) in eenvoudige neorenaissancestijl uit het laatste kwart van de 19e eeuw (bouwjaar 1898).

Groot monumentaal hoekpand op rechthoekige plattegrond met twee bouwlagen (achter een onderkelderd gedeelte) en een zolder onder een omgaand afgeplat schilddak. Voorgevel met vier vensterassen (verdieping) in kruisverband opgetrokken met rode baksteen met versieringen in hardsteen. De gevel is aan de rechterzijde over een travee omgezet. Rechts bevindt zich een winkelpui met een hardstenen borstwering. Hardstenen plint. De zijgevels in eenvoudiger baksteensoort aan de bovenzijde afgesloten met boeiboord.
Venster- en deuropeningen op de begane grond voorzien van steens rondbogen met gepleisterde aanzet- en sluitstenen (bossage met diamantkop). Op de verdieping is sprake van anderhalfsteens strekken. Gepleisterde speklagen ter hoogte van boven-, onder- en wisseldorpels. Gevel lijst met geprofileerde gepleisterde delen en bakstenen fries met mozaïekpanelen boven vensters. Ongedeelde schuifvensters met glas-in-lood in de bovenpanelen. Winkel deur met onderpaneel en glas. Bovenlicht met klepraam voorzien van glas-in-lood. Schuine dakvlakken gedekt met shingles (dit was vóór de restauratie in 2010). Op het voordakvlak een niet oorspronkelijke dakkapel en twee daglichten.

Schipluiden, Dorpsstraat 29 

Waardering

Het pand is voor de gemeente Schipluiden (nu Midden-Delfland) van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwhistorische en cultuurhistorische waarde. De stedebouwkundige situering met aan weerszijden van het pand een steeg naar het achterterrein heeft een toevoegende waarde.
N.B. Het bedrijfs gedeelte is van bescherming uitgezonderd!

Adres: Dorpsstraat 29, Schipluiden
Status: Gemeentelijk monument
Referentie: -

Meer informatie:

Schipluiden, Dorpsstraat 29

Mooi Dichtbij