Midden-Delfland Mooi Dichtbij 

Midden-Delfland

Den Hoorn, R.K. kerk

R.K. kerk in neogotische stijl naar ontwerp van Nicolaas Molenaar uit ca. 1900.

Kruiskerk op samengestelde plattegrond. Absis en transepten onder zadeldak met lagere noklijn. Hoge toren met spits aan de noordwestzijde. Entree met wimberg in voorgevel aan de westzijde.

Gevels opgemetseld met grauwe baksteen in kruisverband. Spitsbogen en enkele rondboogfriezen. Blok- en muizentanden en rollagen rond gevelafsluitingen. Verder uitkragende pilasters; steunberen met afzaat en waterlijsten. Spaarzaam gebruik van hardsteen (lateien, afdekking boven entree).

Spitsboogvensters, roosvensters, vierpasvensters, deels voorzien van decoratief (figuratief) glas-in-lood. Entree met dubbele openstaande strokendeuren en boven latei drie spitsboogvensters. Samengestelde zadeldaken en torenspits voorzien van leidak in maasdekking. Wijzerplaten in de vorm van ronde tegeltableaus opgenomen door dakrand in de spits doorstekende topgeveltjes.

Van binnenuit gezien is de kerk een sfeervolle ruimte. De gemetselde gewelven getuigen van goed vakmanschap van de Brabantse gewelvenmakers. Het hoogste punt onder de gewelven in de kerk ligt op ca. 12,5 meter en de nok in de as van het gebouw bevindt zich, gemeten vanaf de vloer, op ca. 18 meter.

 

De grootste breedte binnenwerks is ca. 20 meter en de lengte van het gebouw bedraagt ca. 36 meter. Het interieur van het gebouw oogt ruim en (door de grote vensters) licht. Er zijn ca. 600 zitplaatsen. Het meubilair stamt voor een belangrijk deel uit de stichtingstijd van de kerk.

Waardering

Het object is voor de gemeente Schipluiden (nu Midden-Delfland) van belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde. De bouwmassa met de toren vormt een belangrijk stedenbouwkundig herkenningspunt van de kern van Den Hoorn en de rest van de gemeente.

Adres: Hoornseweg 12, Den Hoorn
Parochie: HH Antonius en Cornelius
Status: Gemeentelijk monument
Referentie: nr. 4440

Meer informatie:

Mooi Dichtbij